Într-o Scrisoare deschisă adresată Președintelui Klaus Iohannis, precum și celorlalte autorități cu atribuții în gestionarea crizei economice create de situația din Ucraina, Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită prelungirea, în regim de urgență, a interdicției importurilor de cereale din Ucraina până la sfârșitul anului.
Mai mult, documentul dat publicității aduce argumente punctuale privind necesitatea luării acestei decizii cât și un set de măsuri care ar putea avea un impact pozitiv în principal pe piața cerealelor și oleaginoaselor. “Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase de origine din Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei, exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, în mod special România, saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport și afectează viabilitatea economică a fermierilor, cauzând pierderi importante, deoarece au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție (cheltuieli cu inputurile, carburanți, forța de muncă etc).” se arată în Scrisoarea deschisă a AAC.
Reprezentanții producătorilor agricoli atrag atenţia că, dacă nu se va prelungi interdicţia importurilor după 15 septembrie 2023, “atunci preţurile se vor prăbuşi şi mai mult pentru fermierii din România, în special, şi, se va reduce semnificativ achiziţia produselor agricole din ţara noastră, inclusiv pentru procesare, în detrimentul celei din Ucraina, chiar dacă nu îndeplineşte aceleaşi condiţii de calitate şi rigoare a tehnologiei de producţie“.
Toate acestea conturează o situație la care autoritățile de la Bruxelles ar trebui să reflecteze serios, dacă pentru ele situația fermierilor din estul Uniunii Europene nu e una destul de îngrijorătoare: asta înseamnă implicit bani mai mulți, prețuri mai mari și calitate mai redusă a produselor pentru propriii cetățeni din Vestul Europei.
“Cu toate acestea, consumatorii europeni plătesc acelaşi preţ ridicat pe produse mai puţin calitative“, susţin liderii fermierilor din România, aducând în atenția destinatarilor Scrisorii deschise un aspect deloc de neglijat și pe care îl regăsim și la celelalte țări afectate de această criză, respectiv Polonia, Ungaria și Bulgaria.
Deși acordul anterior expiră astăzi, Comisia Europeană nu a anunțat nicio decizie cu privire la extinderea perioadei de interdicție, așa cum au solicitat mai multe state membre, inclusiv România.
Documentul integral, semnat de către președinții organizațiilor membre ale AAC și dat publicității pe 13.09.2023 poate fi accesat AICI.