“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Probleme semnalate de fermieri privind sistemul de monitorizare satelitară

Prin adresa nr. 1104/18.09.2023., organizația LAPAR a înaintat o atenționare către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și către șeful APIA, Cornel Turcescu, prin care semnalează o serie de erori în funcționarea sistemului de monitorizare a culturilor din teren în baza datelor satelitare colectate de #APIA și interpretate de un modul de inteligență artificială al sistemului folosit de APIA. Ceea ce înseamnă în termeni mai simpli că, în unele cazuri, deși au fost corecți, fermierilor nu le vor fi recunoscute culturile declarate și nu vor primi subvenția de la guvern.

De asemenea, documentul remis autorităților subliniază și faptul că soluțiile de compromis găsite de APIA sunt de neacceptat, respectiv 1) să accepte cultura recunoscută de modul AI si să completeze un formular M3 de modificare a speciei declarate, 2) să își retragă sola/solele de la cerere, caz în care vor pierde subvenția sau 3) să depună o contestație care se va soluționa în instanță.

Toate acestea nu doar că le complică situația fermierilor care au trecut deja prin mai multe crize succesive, dar la o atentă examinare se dovedesc a fi ilegale, iar conducerea LAPAR îi sfătuiește pe membrii organizației să nu dea curs completării formularului M3.

Recomandările angajaților APIA de modificare a formularului M3 dacă au altă cultură în teren decât cea identificată de sistemul APIA doar pentru a fi în concordanță cu înregistrările din sistemul APIA este cel puțin ilegală pentru că schimbarea declarației APIA prin formularul M3 este fraudă și este în deserviciul fermierilor.

De asemenea, conducerea LAPAR cere ministrului Agriculturii să dispună verificarea sistemului satelitar și a modulului de AI care colectează datele, iar ulterior remedierea datelor înregistrate eronat.

Documentul înaintat autorităților poate fi accesat integral AICI.

Partajează articolul: