LAPAR este o organizație profesională apolitică și independentă!

8 Decembrie, 2021

În atenția membrilor și opiniei publice,

  • Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, este o organizație profesională, apolitică și independentă, constituită prin asocierea voluntară dintre Asociații profesionale și societăți comerciale, care însumează un număr de aproximativ 2500 membri afiliați – persoane fizice și juridice.
  • Începând de anul acesta – LAPAR, este membră a Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

În acest sens, salutăm recenta lansare a unei formațiuni politice inițiate de antreprenori și agricultori, motiv pentru care am participat în calitate de invitați la evenimentul de inaugurare din data de 6 decembrie 2021, ocazie cu care președintele LAPAR, domnul dr. ing. Nicu VASILE, a susținut un discurs în calitate de reprezentant al antreprenorilor din sectorul agricol și a înmânat organizatorilor, prioritățile LAPAR pentru sectorul agricol.

Dorim să reamintim că LAPAR a publicat pe site-ul său și pe pagina de socializare, intenția de a purta discuții cu toate formațiunile politice în campania electorală din 2020, tocmai pentru a fi la curent cu planurile politice pentru dezvoltarea sectorului agricol. Tot pe aceasta cale, dorim să reamintim că apelul nostru către dialog a primit răspuns din partea unor formațiuni cu care ne-am întâlnit și cu care am dialogat. Aceste formațiuni sunt, în ordinea întâlnirilor: UDMR, PSD, PNL, USR-PLUS.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, rămâne un partener de dialog social cu toate formațiunile politice, cu respectarea prevederilor statutare ale organizației, în sensul de a rămâne APOLITICĂ!

În încheiere, precizăm că președintele LAPAR nu este afiliat politic și nu dorește să se implice în activități politice, ci alături de organizație și de membri, va continua să atragă atenția asupra responsabilității clasei politice de a face politici responsabile, durabile și fundamentate economic, nu doar social.

Regăsiți mai jos obiectivele asumate de LAPAR și pentru care este nevoie de asumare politică și de dialog cu mediul asociativ din sector:

  • Reglementarea duratei minime a contractului de arendă. O astfel de măsură ar crește gradul de predictibilitate și ar permite finanțarea și amortizarea investițiilor în sistemele de irigații, în principal, dar și a celorlalte mijloace fixe – utilaje și/sau spații de sortare-depozitare;  
  • Creditul funciar, garantat de stat prin FNGCR, care să permită tinerilor să achiziționeze terenuri agricole și să investească în dezvoltarea sustenabilă a fermelor și chiar să preia fermele cu vechime pentru a asigura schimbul între generații.
  • Promovarea unui proiect național privind Comasarea terenurilor agricole pentru promovarea unei activități agricole sustenabile și durabile prin digitalizare și creșterea profitabilității sectorului agricol din România;
  • Încurajarea producătorilor să se asocieze, indiferent de dimensiunea exploatației pentru a putea asigura un lanț de aprovizonare cât mai scurt dar mai ales pentru a valorifica produse finite, de calitate și care să aducă plus valoare.
  • Asigurarea consultanței privind ecoschemele – oportunități și provocări ale noului PAC și acord GREEN DEAL;
  • Fiscalitate: stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri din sector, de la producător până la consumator – trasabilitate;
  • Simplificarea și digitalizarea, în relația cu instituțiile din subordinea MADR;
  • Implicarea mediului de afaceri în formarea profesională continuă și sprijinirea acțiunilor de pregătire profesională continuă în vederea obținerii de competențe care să ducă la un echilibru între cerere și ofertă pe piața muncii.

Vă mulțumim!

Partajează articolul:

Din aceeași categorie