“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

INFORMARE Intalnire cu UDMR

București, 27 octombrie 2020

Informare întâlnire  LAPAR – UDMR

Stimați colegi,

După cum deja ați aflat din comunicările noastre anterioare, am inițiat o serie de consultări cu partidele politice parlamentare pentru a afla înce măsură sunt acestea dispuse să rezolve cu adevărat problemele din agricultură și cum au de gând, dacă există această intenție, să acționeze în viitor în acest sens. Știm că în această perioadă se negociază la nivelul Uniunii Europene viitoarea Politică Agricolă Comună, iar din informațiile publice am aflat că se pregătesc noi și noi condiții și obligații pentru fermieri, unele din acestea putând să aducă constrângeri importante pentru cei mai mulți dintre noi.

De aceea, am considerat necesar să aflăm cum privește clasa politică din România aceste schimbări și cum acționează, prin reprezentanții lor în Parlamentul European, în scopul ajutării agriculturii locale.

Nu cu mult timp în urmă, în calitate de președinte al LAPAR, am avut discuții cu reprezentanții PSD, pe marginea programului pentru agricultură, iar acum,

în data de 26 octombrie 2020, am purtat discuții de principiu cu lideri ai UDMR, fiind vorba de un partid cu reprezentare parlamentară în plan național și european.

Vă asigur încă o dată, dacă mai era nevoie, că discuțiile au vizat doar programul specific pentru agricultură al unei formațiuni politice; ne interesează doar în ce măsură partidele politice cunosc adevărata situație din agricultură și cât sunt de dispuse să contribuie pentru a mai rezolva din probleme, atât pe termen scurt și mediu cât și ca viziune pe termen lung.

Am demarat aceste discuții ținând cont de faptul că în scurt timp în România vor avea loc alegeri parlamentare și am considerat că acum e vremea în care politicienii ar putea fi mai sensibili la problemele din agricultură, mai ales că o bună parte a electoratului vine din zona rurală.

Cât privește ultima rundă de discuții, cea cu reprezentanții UDMR, este important de menționat că întânirea a fost găzduită de președintele formațiunii Kelemen Hunor împreună cu senatorul Tanczos Barna, membru al Comisiei pentru Agricultură.

Evident că politicienii și-au arătat disponibilitatea de a ne sprijini parlamentar în rezolvarea unora dintre probleme, ținând însă să discute mai aplicat despre particularitățile agriculturii din zona Transilvania.

La întânire am participat alături de doi dintre colegii noștri, și anume Fazakas Miklos, președintele Asociației Fermierilor Maghiari Organizația Mureș – membră LAPAR, și Biró Csaba – primarul comunei Sărățeni, de asemenea fermier și membru LAPAR, cărora doresc să le mulțumesc pentru prezență și implicare.

Suntem acum în așteptarea unor răspunsuri din partea celorlalte formațiuni politice către care am transmis solicitări pentru discuții, fiind vorba de 7 invitații în total. Și asta pentru că, dincolo de problemele pe care le avem în plan local, continuă, la nivel comunitar, discuțiile asupra viitoarei Politici Agricole Comune, și credem că lucrurile sunt departe de a fi rezolvate în favoarea fermierilor din România. Ambițioasele obiective europene în chestiuni de mediu (cu care suntem de acord, dar cu o aplicare specifică fiecărui stat comunitar) ne ridică multe semne de întrebare în legătură cu viitorul agriculturii din România.

Discuțiile cu reprezentanții UDMR s-au referit la situația sistemelor de irigații la nivel național, necesitatea de a reglementa contractul de arendă pentru o durată mai mare de timp și care ar permite efectuarea de investiții prin credite bancare, care necesită planuri de afaceri pe durata contractului de arendă.

În ceea ce privește noul Green Deal, am precizat faptul că România utilizează deja o cantitate semnificativ redusă de pesticide comparativ cu media europeană, motiv pentru care suntem de acord cu reducerea consumului de prodese PPP acolo unde cantitatea utilizată depășește media europană.

Referitor la aderarea LAPAR la COPA COGECA am primit felicitări pentru acest pas în interesul fermierilor români, reprezentanții UDMR dorind să sublinieze importanța acestui demers și bunul renume al organizației internaționale care alături de CEJA reprezintă singurele organizații invitate în DG AGRI pentru consultare.

În ceea ce privește comasarea terenurilor agricole, au fost de acord în principiu pentru schimbul de terenuri urmând ca în următorul exercițiu parlamentar să identificăm soluții în acest sens.

S-a adus în discuție necesitatea de a fiscaliza agricultura care excede nevoii de subzistență, Președintele UDMR fiind cel care a subliniat acest aspect.

Concluzia întânirii a fost că UDMR va sprijini demersurile LAPAR dacă acestea pot contribui la creșterea competitivității micilor fermieri și la dezvoltarea socio-economică a comunității rurale.

Partajează articolul: