“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Conferinţa “Afaceri în agricultură” – ediţia a IX-a –

Ziarul Bursa

Ziarul BURSA a organizat a IX-a ediţie a videoconferinţei “Afaceri în agricultură”, în data de 13 octombrie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

Dr. Ing. Nicu Vasile Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a discutat despre “Comasarea terenurilor – cea mai mare problemă a sectorului agricol”.  VIDEO

Comasarea terenurilor este cea mai mare problemă a sectorului agricol, consideră Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Specialistul a explicat: „În 2022 avem acelaşi număr de sole ca în 1907. Nu putem face performanță cu 64 de milioane de sole împărțite pe 830.000 pe fermieri care depun declaraţii la APIA. Nu putem discuta de irigaţii dacă nu discutăm de comasare. Este foarte greu să coagulăm sectorul. Fiecare are fel de fel de interese şi degeaba încerc să aduc fermierii laolaltă. Tot spunem că suntem la început, dar cât ne trebuie? Încă 300 de ani? Nu avem o monitorizare a pârloagelor în România. Trebuie să gândim strategic, nu mai avem timp de aşteptat. Dacă nu venim cu măsuri clare, concrete si coerente, nu facem absolut nimic”.
Printre altele, Nicu Vasile a subliniat că domeniul nu are profitabilitate: „Nu avem o definiție a fermierului român mic, mare sau mijlociu. El se împrumută şi, pe zi ce trece, fermierul român se decapitalizează. Cred că peste 30% din ferme nu mai pot primi credite bancare. Nu ne putem dezvolta fără profitabilitate”. 

Mai multe detalii despre eveniment si interventiile invitatilor, aici.

Partajează articolul: