Ursula Von Der Leyen a obținut un nou mandat ca Președinte al Comisiei Europene.
În discursul său în cadrul Parlamentului European din 18 iulie, Von Der Leyen s-a referit la agricultură ca fiind o prioritate strategică pentru UE și a împărtășit viziunea sa privind acest domeniu și gestionarea lui în perioada 2024 – 2029.
- Un nou plan pentru prosperitatea durabilă și competitivitatea Uniunii Europene: un acord industrial curat și plasarea cercetării și inovării în centrul economiei;
- O nouă eră pentru apărarea și securitatea europeană;
- Sprijinirea oamenilor, consolidarea societăților noastre și a modelului nostru social;
- Susținerea calității vieții noastre prin securitatea alimentară, apă și natură
- ”Calitatea vieții Europei depinde de existența unei aprovizionări sigure și la prețuri accesibile cu alimente locale de calitate.
- Agricultura este o parte esențială a modului nostru de viață european și trebuie să rămână mereu așa. Datorită celor 9 milioane de exploatații agricole din Europa – și a sectorului agroalimentar în general – Europa are cele mai sănătoase și de cea mai bună calitate alimente din lume.
- Acesta este un avantaj strategic și înseamnă că Europa este vitală pentru securitatea alimentară mondială.
- Fermierii și zonele noastre rurale sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari: de la impactul schimbărilor climatice la concurența globală neloială, prețurile mai mari la energie, lipsa tinerilor fermieri și dificultățile de acces la capital.
- În același timp, fermierii depun eforturi uriașe pentru a contribui la tranziția ecologică, de exemplu prin soluții bazate pe natură. Doresc să continui să colaborez cu agricultorii, factorii de decizie politică, societatea civilă, părțile interesate și cetățenii, astfel încât să putem construi o agricultură și un sistem alimentar competitive și reziliente.
- Acesta este motivul pentru care am convocat un dialog strategic privind agricultura, care își va prezenta în curând raportul. Pe baza acestor recomandări, în primele 100 de zile voi prezenta o viziune pentru agricultură și alimentație care va analiza modul în care putem asigura competitivitatea și durabilitatea pe termen lung a sectorului nostru agricol în limitele planetei noastre.
- În această privință, este esențial ca agricultorii să aibă un venit echitabil și suficient. Aceștia nu ar trebui să fie forțați să își vândă sistematic produsele sub costurile de producție.
- Voi apăra întotdeauna o politică de venituri a UE pentru agricultorii europeni și mă voi asigura că bugetul UE și politica noastră agricolă comună sunt bine direcționate și găsesc echilibrul corect între stimulente, investiții și reglementare.
- Trebuie să le permitem fermierilor să își lucreze terenurile fără birocrație excesivă, să sprijinim fermele familiale și să recompensăm fermierii care lucrează cu natura, păstrând biodiversitatea și ecosistemele noastre naturale și contribuind la decarbonizarea economiei noastre pe calea către zero[1] net până în 2050.
- Vom sprijini competitivitatea întregului nostru lanț valoric alimentar prin investiții și inovare în ferme, dar și în cooperative, în întreprinderile noastre agroalimentare și în numeroasele IMM-uri din sector.
- Deoarece agricultorii sunt adesea cea mai vulnerabilă parte a acestui lanț, trebuie să corectăm dezechilibrele existente, să consolidăm poziția agricultorilor și să îi protejăm în continuare împotriva practicilor comerciale neloiale. Împreună, vom arăta că Europa își va proteja propria suveranitate alimentară și pe cei care ne întrețin pe toți. Acest lucru trebuie să fie valabil și pentru pescarii și femeile noastre. Ei se asigură că pescuitul rămâne elementul vital al comunităților și economiilor noastre de coastă.”
- Protejarea democrației noastre, susținerea valorilor noastre;
- O Europă globală: Valorificarea puterii și a parteneriatelor noastre;
- Să obținem rezultate împreună și să ne pregătim Uniunea pentru viitor:
- ”Avem nevoie de o nouă abordare pentru un buget al UE modern și consolidat. Având în vedere acest lucru, voi propune un nou buget pe termen lung în 2025, care va fi:
- mai concentrat pentru a se alinia la prioritățile și obiectivele noastre și orientat în mod flexibil către domeniile în care acțiunea UE este cea mai necesară.
- un buget bazat pe politici, nu pe programe. Mai simplu în ceea ce privește modul de funcționare – cu mai puține programe și un plan pentru fiecare țară care să facă legătura între reformele-cheie și investiții și care să se concentreze pe prioritățile noastre comune, inclusiv promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale.
- mai eficace, în special prin crearea unui Fond european pentru competitivitate și printr-o mai bună utilizare a bugetului nostru pentru a mobiliza finanțări naționale, private și instituționale suplimentare.”
- ”Avem nevoie de o nouă abordare pentru un buget al UE modern și consolidat. Având în vedere acest lucru, voi propune un nou buget pe termen lung în 2025, care va fi:
Discursul Ursulei Von Der Leyen poate fi urmărit aici.
Documentul ”Orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană 2024-2029” poate fi accesat integral aici.