“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

UE – Legea privind monitorizarea solului pentru creșterea securității alimentare

La data de 5 iulie 2023, UE a propus Legea privind monitorizarea solului care urmărește „abordarea amenințărilor cheie ale solului din UE, cum ar fi eroziunea, inundațiile și alunecările de teren, pierderea materiei organice din sol, salinizarea, contaminarea, compactarea, etanșarea, precum și pierderea biodiversitatea solului„.

Inițiativa Comisiei Europene are scopul de a îmbunătăți securitatea alimentară și a limita încălzirea globală. Adoptarea sa a fost bine primită, dar există îndoieli cu privire la nivelul de ambiție al propunerii. Uniunea Europeană își propune să obțină soluri sănătoase până în 2050, dar cercetările sugerează că mai are un drum lung de parcurs pentru ca acest obiectiv să fie concretizat.

Legea Europeană de monitorizare a Solului, adoptată în urma tot mai evidentei preocupări pentru conservarea resurselor naturale, își propune să asigure o gestionare durabilă a solurilor în statele membre ale Uniunii Europene. Printre obiectivele sale principale se numără evaluarea și monitorizarea calității solului, identificarea riscurilor de degradare și promovarea practicilor agricole sustenabile.

Această legislație vizează o abordare cuprinzătoare, angajând statele membre să dezvolte sisteme eficiente de monitorizare a solului, furnizând date detaliate privind compoziția acestuia și schimbările în timp. Prin aceasta, se urmărește combaterea degradării solului și prevenirea pierderilor ireversibile de biodiversitate.

Legea pune accentul și pe transparență și participarea publicului, asigurând că informațiile colectate sunt disponibile pentru cetățeni și părțile interesate. Ea servește, de asemenea, drept cadru pentru promovarea inovațiilor și tehnologiilor care pot contribui la utilizarea sustenabilă a solurilor europene.

Obiectivele specifice includ identificarea zonelor cu risc crescut de degradare a solului și implementarea măsurilor preventive, sprijinirea agriculturii durabile prin încurajarea practicilor ecologice și stimularea cercetării în domeniul conservării solului.

Fertilizanții joacă un rol esențial în menținerea sănătății solului și asigurarea unei producții agricole durabile iar industria de profil este esențial să se adapteze la noile standarde și condiții, se mai arată în documentul UE.

Utilizarea adecvată a fertilizanților poate preveni degradarea solului și epuizarea resurselor naturale. Totodată, contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului, deoarece previne scurgerile de substanțe chimice în sursele de apă și promovează gestionarea durabilă a terenurilor agricole. Este esențial ca agricultorii să adopte practici responsabile în utilizarea fertilizanților, adaptându-le la cerințele specifice ale solului și culturilor cultivate. În acest mod, fertilizanții devin un instrument eficient pentru menținerea sănătății solului și contribuie semnificativ la securitatea alimentară europeană și globală.

Prin Legea europeană de monitorizare a solului, Uniunea Europeană manifestă o angajare puternică față de conservarea mediului înconjurător și promovarea unei agriculturi responsabile, contribuind astfel la atingerea obiectivelor durabilității în întreaga regiune.

Partajează articolul: