Solicitare AAC acordare autorizație temporară neonicotinoide

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis o solicitare către MADR pentru acordarea de către minister a autorizațiilor temporare de urgență pentru produsele insecticide pe bază de neonicotinoide, în vederea utilizării lor ca tratament pentru semințele care urmează să fie însămânțate în această toamnă, precum și inițierea derogărilor care se impun pentru culturile ce vor fi înființate anul viitor în primăvară.

În anul 2024, din cauza condițiilor agroclimatice de secetă pedologică severă și arșiță prelungite, s-a constatat o proliferare extremă a dăunătorilor (în special Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Ceutorhynchus spp., Chlorops pumilionis, Oscinella frit/Oscinella pusilla și Aphididae), care amenință să afecteze în continuare randamentul culturilor agricole și să penalizeze eforturile fermierilor.

Fermierii nu au la dispoziție o substanță de contact/sistemică omologată, eficientă în combaterea unei serii de dăunători din ce în ce mai vorace. Odată cu tendința de aprobare a unor molecule din ce în ce mai „prietenoase cu mediul” și tot mai costisitoare pentru fermieri, utilizarea tratamentului cu insecticide neonicotinoide al semințelor rămâne ultima soluție cu adevărat eficientă în diminuarea intensității atacurilor dăunătorilor de sol, așa cum o arată cercetările agricole desfășurate la I.N.C.D.A. Fundulea și I.C.D.P.P. București și susținute prin proiecte de cercetare unde beneficiarul rezultatelor cercetării este chiar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Solicitarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare are în vedere condițiile specifice țării noastre comparativ cu celelalte state europene, unde nu există acești dăunători sau, dacă există, sunt mult sub pragul economic de dăunare (PED).

Documentul transmis de Alianță către Minister poate fi consultat integral aici.

În urma demersurilor făcute de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis autorizațiile temporare de urgență pentru produsele pe bază de imidacloprid (inclusiv Picus 600 FS).

Partajează articolul:

Din aceeași categorie