Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis azi, 11 noiembrie 2024, o scrisoare deschisă în atenția președinților formațiunilor politice din Parlamentul României, liderilor de grup din Camera Deputaților, minorităților și parlamentarilor neafiliați.
Cele patru organizații membre ale Alianței, LAPAR, PRO AGRO, UNCSV și AFF, semnalează importanța pentru fermieri a propunerii legislative de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă, aflată pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților – Pl-x nr. 435/2024.
Alianța consideră că acest proiect legislativ poate asigura predictibilitate fermierilor, posibilitatea de a continua activitatea agricolă, garantează locurile de muncă și susține investițiile în mediul rural, în condițiile incerte cauzate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, inflație, constrângeri legislative impuse de la nivel european, lipsă de condiții reciproce, în oglindă, pentru produsele produse/importate în UE, diverse crize regionale sau internaționale etc.
În România, până în 2007, legislația prevedea o perioadă minimă de arendare de 5 ani. Organizațiile membre ale Alianței fac demersuri de ani de zile și prezintă argumente pentru adoptarea unei perioade minime de arendare de 7 ani. Beneficiile adoptării acestei legi sunt multiple pentru fermieri care vor putea conserva calitatea solului, realiza rotația culturilor, vor putea adapta tehnologiile de arat conform celor mai noi cerințe, vor putea susține investiții în irigații, perdele de protecție, tehnologie, vor putea accesa credite și, în general, vor putea asigura continuitatea activitității agricole astfel încât să nu fie încurajate specula și acapararea terenurilor de către fondurile de investiție străine.
Din cauză că în România terenurile agricole sunt foarte fragmentate, fermierii și proprietarii de terenuri au fost forțați să facă schimburi și înțelegeri verbale pentru a comansa terenurile pentru a putea lucra terenurile într-un mod sustenabil. Din acest motiv, este extrem de important să fie permise prin lege schimburile de terenuri între proprietari/arendași așa cum este prevăzut în proiectul Pl-x nr. 435/2024.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită formațiunilor politice ca proiectul de lege Plx – 435/2024 să fie aprobat în Parlamentul României în regim de urgență, până cel târziu pe 20 Noiembrie 2024, astfel încât să fie promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial până pe 30 Noiembrie 2024.
După intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin Pl-x 435/2024, la începutul anului 2025, va fi nevoie ca noul Parlament să propună și să adopte un proiect de Lege Specială pentru Arendă, care să aibă anexată un contract cadru echilibrat cu aplicabilitate la nivel național.
În acest sens, organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare fac apel la colaborare parlamentară și consens privind participarea și susținerea la vot a Legii Arendei pentru a fi asigurate cvorumul necesar și adoptarea legislației atât de necesare pentru agricultura românească. Alianța solicită totodată și o asumare publică și politică cu privire la acest proiect legislativ de interes strategic național.
Organizațiile din Alianță își exprimă încrederea că toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, vor da dovadă de responsabilitate și nu vor mai sabota în niciun fel un drept al celor care vor să lucreze legal pământul, în acord cu o legislație corectă, care să răspundă problematicii și realității din zilele noastre.
Scrisoarea integrală poate fi parcursă aici.