Rolul neonicotinoidelor în controlul dăunătorilor de sol

Delegația Alianței pentru Agricultură și Cooperare a participat azi, 8 noiembrie, la ședința Grupului de Lucru privind Aspecte Fitosanitare în cadrul COPA-COGECA, unde a prezentat ”Studiu privind rolul neonicotinoidelor în controlul dăunătorilor de sol”.

Prezentarea a fost susțină de Dr. Ing. Nina Gheorghiță, Vicepreședinte LAPAR și lector universitar în cadrul USAMV București. Prezentarea poate fi descărcată aici.

Acest demers al Alianței pentru Agricultură și Cooperare făcut la nivelul Copa-Cogeca vine în contextul solicitării României de la Consiliul AgriFish din luna mai 2024 de modificare a Regulamentelor 783, 784 și 785 / 2018 privind utilizarea neonicotinoidelor pentru tratament. România a solicitat introducerea la Articolul 2 a unei a doua excepții de utilizare a semințelor tratate cu neonicotinoide în arealele de cultură unde de la natură există un număr de dăunători de sol peste Pragul Economic de Dăunare.

Documentul depus de România și susținut în fața Comisiei Europene în luna mai 2024 (link) poate fi parcurs aici.

Organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare – LAPAR, UNCSV, PRO AGRO și AFF-, mulțumesc pe această cale Forumului APPR și Clubului Fermierilor Români, care, împreună cu INCDA Fundulea, ICDPP sub îndrumarea ASAS, s-au implicat activ în consolidarea documentului ”Studiu privind rolul neonicotinoidelor în controlul dăunătorilor de sol”. Studiul poate fi consultat aici.

Mulțumiri speciale domnului cercetător ștințific, entomolog Emil Georgescu și doamnei cercetător Carmen Mincea, expert în evaluarea eficacității produselor pentru protecția plantelor, pentru contribuțiile avute în material.

Mulțumim, de asemenea, Autorității Naționale Fitosanitare pentru deschidere și implicare în analizarea documentului.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a făcut demersuri susținute la nivelul autorităților naționale și europene responsabile cu agricultura și a transmis documente de poziție care au culminat cu realizarea studiului menționat cu scopul de a demonstra necesitatea modificării Regulamentelor 783, 784 și 785/2018, astfel încât România să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam) care nu au încă înlocuitori cu aceeași eficacitate și eficiență economică.

Partajează articolul:

Din aceeași categorie