Deși anunțată încă de la preluarea mandatului de către PM Marcel Ciolacu, acum în perspectiva apropierii alegerilor se fac presiuni pentru reorganizarea rapidă a ministerelor. Reorganizare ce pare că se face pe repede înainte, uneori fără o serioasă analiză a tuturor elementelor.
Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să desființeze opt instituții de la nivel central și 67 de instituții la nivel teritorial, ceea ce înseamnă o reducere de 218 de posturi de conducere.
Desființarea instituțiilor va avea loc începând cu data de 1 iulie 2024, atribuțiile lor urmând să fie preluate de Ministerul Agriculturii, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.
În acest context, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România transmite MADR un document de pozitie privind propunerea de reorganizare care vizeaza ISTIS și LCCSM.
Potrivit documentului emis de către LAPAR și trimis ministerului: „Referiror la actul normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR, Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a unor instituții aflate în subordinea acestuia, am primit cu îngrijorare includerea unor instituții publice precum Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor – (L.C.C.S.M.) și Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.) pe lista entităților propuse pentru desființare, cu atât mai mult cu cât suntem în plin proces de negociere la nivel european a dosarului privind Noile Tehnici Genomice – NGT.„
Menționăm că ISTIS este autoritatea naţională în domeniul examinării noilor creaţii vegetale, în vederea înregistrării în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Înregistrarea soiurilor din speciile agricole şi horticole în Catalogul oficial naţional permite cultivarea şi comercializarea lor pe teritoriul României şi a statelor membre ale Uniunii Europene.
De aceea, LAPAR consideră că este imperios necesar ca Guvernul să mențină actualul statut al acestei instituții publice, de sine stătătoare, iar MADR să depună toate eforturile în acest sens, cu atât mai mult cu cât I.S.T.I.S. este singura verigă de legătură între institutele de cercetare, unde sunt create noile soiuri de plante şi producătorii de sămânţă, respectiv cultivatorii din România.
Actualmente, România este al doilea mare exportator de sămânță din Uniunea Europeană, asigurând comercializare de sămânță în special în țările terțe. Aceste piețe au fost câștigate cu eforturi depuse atât de fermieri și amelioratorii de material genetic, cât și financiar prin sprijinirea de către Guvern și UE a investițiilor în infrastructura de irigații.
Documentul înaintat Guvernului, respectiv Ministerului Agriculturii poate fi accesat integral AICI.