“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Ministrul Barbu s-a întâlnit cu ambasadorii Israelului și Spaniei

Potrivit unui comunicat dat publicității de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, „în data de 30 august 2023, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a avut două întâlniri bilaterale cu ambasadorii din Statul Israel și din Spania, ES domnul Reuven Azar și ES domnul Jose Antonio Hernandez Perez- Solorzano.”

Pe agenda întrevederii avute cu ambasadorul Israelului s-a avut în vedere intensificarea colaborării dintre România și Israel pe domenii de interes comun cu beneficii reale pentru fermieri. „Schimbările climatice afectează direct sectorul agricol, iar soluțiile se referă la utilizarea responsabilă a apei pentru irigații și a unor soiuri care să nu fie afectate de condițiile actuale. De asemenea, dialogul celor doi oficiali s-a concentrat și pe simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru accesul pe piața din Israel a cărnii și a produselor agroalimentare provenite din fermele românești” se arată în comunicatul MADR.

Temele abordate cu ES domnul Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, ambasadorul Spaniei în România, au vizat situația pieței și comerțul cu produse agricole, în contextul sprijinirii fermierilor europeni afectați de conflictul din Ucraina. Totodată, au mai fost atinse subiecte ce privesc viitorul zonelor rurale și al PAC, noile tehnici genomice pentru a consolida sectorul de agricultură, ținând cont de schimbările climatice cu care ambele state se confruntă tot mai des în ultima perioadă și de depopularea satelor.

Ministrul român a abordat și problematica ridicată de România, la care s-au raliat și alte state membre UE privind aplicarea unei derogări pentru GAEC 7 și GAEC 8 în anul 2024. De asemenea, demnitarul român a solicitat sprijinul Spaniei în modificarea legislației europene, în așa fel încât procentul de teren lăsat pârloagă să fie calculat la nivel național, nu la nivel de exploatație.

Partajează articolul: