
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a adresat o solicitare către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) prin care solicită informații centralizate despre incendiile de vegetație și terenurile agricole afectate la nivel județean. Această inițiativă vine ca urmare a blocării la plată a subvențiilor agricole pentru unii fermieri, pe baza suspiciunilor de incendiere a parcelelor agricole, dedusă din datele satelitare.
LAPAR consideră că o comunicare interinstituțională eficientă și integrarea datelor în softul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) sunt esențiale pentru a clarifica situația fermierilor și a distinge cazurile reale de incendiu de erorile de interpretare a datelor satelitare.
“Apreciem că este mult mai utilă o astfel de comunicare interinstituțională și integrarea datelor în softul APIA decât un control la fața locului și solicitarea către fermieri de a face fotografii cu geolocalizare,” a declarat Dr. Ing. Nicu VASILE, Președintele LAPAR. “Există riscul de a nu primi comunicarea în timp util și de a întârzia deblocarea plății subvențiilor prin utilizarea metodelor menționate anterior.”
LAPAR a solicitat IGSU să comunice către APIA, în regim de urgență, situația centralizată la nivel județean a intervențiilor pentru stingerea incendiilor de vegetație, menționând explicit terenurile agricole afectate. Aceste informații sunt cruciale pentru a permite APIA să identifice cu exactitate cazurile în care parcelele agricole au fost afectate de incendii și pentru a distinge situațiile reale de incendiu de erorile de interpretare a datelor satelitare. Adresa poate fi consultată aici.
LAPAR a subliniat că ideal ar fi ca APIA să utilizeze aceste informații pentru a remedia automat situațiile în care parcelele au fost catalogate eronat ca fiind incendiate. În caz contrar, fermierii afectați de astfel de erori ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita o constatare la fața locului din partea unui funcționar APIA sau de a prezenta o adeverință emisă de ISU, care să ateste că nu a existat nicio intervenție pentru stingerea unui incendiu pe parcela respectivă – o procedură care ar implica un consum semnificativ de resurse și timp pentru toate părțile implicate.
LAPAR a transmis o notă și către APIA Central prin care a informat conducerea agenției despre demersurile întreprinse și a solicitat colaborarea în vederea deblocării plăților subvențiilor agricole.
“Avem rugămintea de a colabora cu privire la informațiile primite de la IGSU în acest sens, astfel încât să puteți lua măsurile necesare pentru deblocarea plăților subvențiilor agricole,” se arată în nota transmisă către APIA Central. “Integrarea eficientă a acestor date în sistemul APIA ar permite o deblocare rapidă și corectă a plăților, evitând întârzierile și erorile cauzate de metodele alternative de verificare.”
LAPAR monitorizează cu atenție această situație și va reveni cu informații actualizate pe măsură ce le va primi de la IGSU și APIA.