“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Irigațiile rămân pe agenda fermierilor

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a luat cunoștință, din spatiul public, de faptul că investițiile privind reabilitarea și extinderea infrastructurii de irigații din Romania, este posibil să nu poată fi susținute cu bani din bugetul PNRR întrucât Uniunea Europeană consideră că aceste investiții nu au justificare în ceea ce privește impactul pandemiei, din punct de vedere economic, asupra agriculturii, respectiv activității sectorului vegetal.

În cazul în care prin PNRR nu se vor aloca sumele comunicate public de către MADR, respectiv 2,5 miliarde euro, pentru continuarea investițiilor începute în infrastructura de irigații și desecare-drenaj, Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicităm Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să adapteze strategia privind Managementul Apei, prezentată la Bruxelles, la realitatea bugetară a Romaniei.

Cu alte cuvinte, această sumă de 2,5 miliarde de euro poate fi repartizată pe 10 ani sau o altă perioadă pe care ministerul o consideră sustenabilă pentru bugetul de stat, însă este obligatoriu ca investițiile în infrastructura de irigații să continue. Potențialul zonelor agricole din partea de est și sud-est a României, zonele cu cele mai fertile soluri (cernoziomuri), nu poate fi atins în lipsa irigațiilor. Este cunoscut faptul că aceste zone sunt caracterizate de o repartizare neuniformă a precipitațiilor în perioada de vegetație a culturilor agricole, iar schimbările climatice din ultimii 10 ani au accentuat și mai mult acest neajuns climatic.

Regăsiți textul integral al adresei aici

Partajează articolul: