Eveniment ”Ziua Gospodarilor Mureșeni”, 14 septembrie 2024

Asociația Agricultorilor Maghiari din România Organizația Mureș, împreună cu Cercul Agricultorilor din Iștihaza și Platforma Micilor Fermieri și Micilor Întreprinzători Maghiari din România a organizat evenimentul ”Ziua Gospodarilor Mureșeni”, ediția a XIII-a, pe 14 septembrie 2024, în localitatea Iștihaza, în Valea Malozsa.

Cu acest prilej, au fost acordate distincțiile „Pro Agricultura Transilvaniae”, a avut loc cea de-a doua ediție a Concursului de Arat, au fost demonstrații de utilaje și au fost prezentate soiurile de porumb de la GK Szeged și Marton Genetics SRL.

Programul a inclus un concurs de gătit la ceaun al Cercurilor Agricultorilor din județul Mureș, un târg de produse locale, programe culturale, activități pentru copii și o expoziție profesională a partenerilor Marosi Gazda SRL.

Nicu Vasile, președintele LAPAR, s-a adresat participanților la eveniment, evidențiind care este contribuția agriculturii în economie și care sunt provocările majore cu care se confruntă fermierii în această perioadă.

Discurs integral Nicu Vasile

”Agricultura este un sector care contribuie cu 5% la PIB-ul României, dar agricultura are o contribuție importantă la dezvoltarea industriei și comerțului, sectoare economice cum ar fi: industria constructoare de mașini, industria chimică, petrochimică, dar și comerțul cu produse agroalimentare. Însumând toate aceste interacțiuni economice, agricultura  contribuie per total la realizarea PIB-ului României cu 31-35%, iar din totalul angajaților la nivel național sectorul agricol are 18% din totalul cărților de muncă declarate la ITM.

Astăzi, sectorul agricol, fermierul se află în fața unor provocări ridicate privind contextul regional și internațional, cât și determinate de schimbările climatice și de noile reglementări introduse în domeniu la nivel european.

Avem peste 9,5 milioane de hectare teren arabil, care ne plasează în topul suprafețelor agricole din Europa; producția vegetală a avut o valoare de 15 miliarde de euro în 2022, iar cea animală de 7 miliarde de euro. 

Cu toate acestea, avem un deficit comercial destul de mare în sectorul agroalimentar, deși suntem în topul producătorilor de grâu, de exemplu, nu procesăm suficient și exportăm în continuare materie primă. De aceea, noi trebuie să găsim cadrul economic corect pentru a trece la un alt nivel de dezvoltare și anume să procesăm cât mai mult din producția obținută, prețul produselor agricole a rămas relativ constant în ultimii 10 ani dar prețurile inputurilor și utilajelor s-au dublat sau chiar triplat, influențând negativ profitabilitatea fermelor. Vedem o decapitalizare masivă a fermelor din  cauza lipsei de predictibilitate și a politicilor economice viabile pe termen lung.

NOI PROVOCĂRI ALE NOULUI AN AGRICOL 2024-2025! Consolidarea fermei este un aspect pe care trebuie să punem accent, dar și pe dezvoltarea fermei prin integrarea mai multor verigi care păstrează valoarea adăugată și mărește stabilitatea financiară a business-ului.

Pentru noul an agricol, noi, fermierii, dorim să dezvoltăm un sistem de practici agricole care să satisfacă trei condiții: să asigure nevoile alimentare ale populației pe termen lung, să asigure îmbunătățirea condițiilor de mediu și climatice, precum și utilizarea eficientă a terenurilor a celui mai important mijloc fix din agricultură – PĂMÂNTUL! Toate acestea trebuie să ducă la productivitate și profitabilitate în ferme, asigurând îmbunătățirea standardului de viață al nostru, al fermierilor.

Într-un viitor apropiat, mai ales în zona de sud a țării, trebuie să schimbăm atât modul cum facem agricultură, cât și speciile pe care le cultivăm. 

Viitorul sună într-un fel, trebuie să avem grijă la cheltuieli, să ne facem planurile de cultură, planul de investitiții pe optim economic. Anul 2025 trebuie să fie un an al maximizării profiturilor, dar prin reducerea la maximum a riscurilor.

Sper ca cele bune să se adune, iar cele rele să se spele!

Crezul meu pentru noul an este: ONOARE, RESPECT ȘI UNITATE!

Vă mulțumesc și să avem un an cu recolte bogate și profituri garantate!

Köszönöm”

Partajează articolul:

Din aceeași categorie