“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Derogare temporara pentru utilizare neonicotinoide 2021!

LAPAR alături de colegii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (ProAgro, APPR si UNCVS ), a solicitat MADR și ANF acordarea unei derogări pentru utilizare temporară a insecticidelor pe baza de neonicotinoide.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat solicitarea organizațiilor membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare (ProAgro, LAPAR, APPR și UNCVS) și a emis o autorizație pentru utilizarea în situații de urgentă a insecticidelor pe bază de neonicotioide NUPRID, CRUISER și PONCHO pentru tratamentul seminței de porumb, respectiv NUPRID și CRUISER pentru sămânța de sfeclă de zahăr. 

Totodată, vă informăm că autorizarea este valabilă în
perioada 25 ian 2021- 24 mai 2021.
 

Tratamentul semințelor va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați și, în scopul reducerii riscurilor asociate utilizării, se impun următoarele masuri:

-utilizarea semințelor tratate se face doar in regiunile afectate de dăunatorii de sol Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp. ;

-fermierii trebuie să semnalizeze câmpurile însămânțate cu sămânță tratata cu plăcute de avertizare „Sămânță tratată cu neonicotinoide”;

-semințele se etichetează corespunzător ;

-stocurile de sămânță tratată și neutilizată, nu mai pot fi folosite după data de 24 mai 2021 si trebuie neutralizate de o firmă specializată.

Puteți accesa adresa de răspuns a MADR aici.  

 

Partajează articolul: