Comisia Europeană a publicat normele pentru derogarea parțială a GAEC 8

Comisia Europeană a aprobat (și publicat în Jurnalul Oficial) regulamentul și normele pentru derogarea parțială la GAEC 8 privind terenul pârloagă, respectiv 4% la alegere dintre cele 3 variante propuse anterior, împreună sau separat, și fără factor de ponderare.

După săptămâni de proteste în numeroase țări, fermierii din Europa 《par》 că au câștigat o serie de concesii de la reglementările impuse de UE. Spunem “par” deoarece nu există o opinie unitară la nivelul țărilor membre și numeroși fermieri și-au exprimat deja dezacordul privind termenii în care se intenționează acceptarea acestor derogări.

Vă informăm ca în ședința tehnică (de săptămâna trecută) din cadrul comitetului tehnic PAC, statele membre au respins propunerea Comisiei de Act de implementare pentru Derogare GAEC 8. Statele membre care au votat împotriva propunerii aflate pe masa CE sunt: Bulgaria, Italia, Polonia și România. În timp ce Germania, Spania și Portugalia s-au abținut.

Scutirea parțială răspunde mai multor cereri de mai multă flexibilitate, astfel cum au solicitat statele membre pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă fermierii din UE.

Potrivit documentului publicat, în loc să păstreze terenurile lăsate în pârloagă sau să păstreze elemente neproductive pe 4 % din terenul lor arabil, fermierii din UE care cultivă culturi fixatoare de azot (cum ar fi linte, mazăre sau boabe de fava) și/sau culturi secundare fără produse de protecție a plantelor pe 4 % din terenul lor arabil vor fi considerați ca îndeplinind așa-numita cerință GAEC 8. Cu toate acestea, fermierii care decid astfel pot continua să îndeplinească cerința privind terenurile lăsate în pârloagă sau elementele neproductive.

Textul documentului dat astăzi publicității de către Comisia Europeană poate fi consultat/descărcat de AICI.

Partajează articolul:

Din aceeași categorie