Update 21.02.2025 – Fermierii nu trebuie să fie penalizați pentru deficiențe preexistente!

În ședinta din 18.02.2025 în Camera Deputaților, s-a aprobat Raportul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, privind propunerea legislativă pentru modificarea art. 29 3 alin. (2) din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004
- Obiectul propunerii legislative
Propunerea legislativă are ca obiect modificarea art. 29 3 alin. (2) din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004. Aceasta propune ca, în cazul identificării unor diferențe între starea actuală a infrastructurii de îmbunătățiri funciare și starea menționată în procesul-verbal de predare-primire inițial, organizațiile și federații de udători care au primit în folosință gratuită sau în proprietate infrastructura de îmbunătățiri funciare să fie obligate să suporte costurile necesare readucerii acesteia în starea inițială. - Motivele propunerii legislative
Expunerea de motive a propunerii legislative menționează că actuala formă a art. 29 3 alin. (2) din Legea nr. 138/2004 nu este clară și că aceasta a dus la interpretări diferite și la dificultăți în aplicarea legii. Mai exact, se susține că nu este clar dacă obligația de a menține infrastructura în starea în care a fost preluată revine doar organizațiilor și federațiilor care au primit infrastructura în folosință gratuită, sau și celor care au primit-o în proprietate. De asemenea, se menționează că nu este clar cum se determină costurile necesare readucerii infrastructurii în starea inițială. - Forma adoptata de SENAT și care a primit aviz favorabil la Camera deputaților, este:
”(2) Organizațiilor și federațiilor care nu întrețin, nu exploatează și/sau nu utilizează infrastructura de îmbunătățiri funciare în condițiile prevăzute de normele metodologice sau distrug infrastructura primită în folosință gratuită, în proprietate ori nu respectă una dintre condițiile rezolutorii prevăzute la art. 27 alin. (1) li se retrage, la propunerea Agenției, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, dreptul de folosință gratuită a terenurilor și zonelor de protecție aferente și dreptul de proprietate asupra infrastructurii preluate. Respectivele organizații și federații au obligația de a preda Agenției infrastructura dobândită în starea în care a fost preluată, inclusiv cu îmbunătățirile aduse ulterior sau în starea identificată la momentul efectuării controlului de către Agenție, situație în care, în cazul identificării unor diferenșe față de procesul-verbal de predare-preluare initial, vor suporta, după caz, costurile, conform unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.”
Urmăriti aici procesul legislativ.
Fermierii nu trebuie să fie penalizați pentru deficiențe preexistente!
LAPAR solicită Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice din Camera Deputaților să ia în considerare și situația infrastructurii preluate cu lipsuri de inventar sau în stare de degradare, fără să fie menționate în procesul verbal de preluare și să dispună măsurile necesare pentru a proteja interesele fermierilor. Considerăm că este esențial să se clarifice responsabilitățile pentru starea infrastructurii la momentul preluării și să se instituie un mecanism transparent de inventariere a bunurilor, care să reflecte starea reală a acestora.
Aici este adresa transmisă de LAPAR în 21 februarie 2025.