Comisia Europeană a aprobat în decembrie 2023 mai multe modificări ale Planului Național Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027.
Printre modificările făcute pentru acest an în documentul care stă la baza plăților din agricultură se află și includerea în definiția pășunii sau pajiștii a terenurilor cultivate sau recoltate în sistem paludicultură.
Ce înseamnă aceasta?
Concret, este vorba de terenurile cu stuf din Delta Dunării. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (#APIA) le va include, începând din acest an, la plata subvenției APIA pe hectarul de pășune.
“ Prin modificarea din luna mai a anului 2023 a legislației naționale referitoare la organizarea, administrarea şi exploatarea pajiștilor permanente (OUG nr. 34/2013), au fost introduse în definiția pajiștii permanente și pajiștile cultivate sau recoltate în sistem de paludicultură.
Ca urmare a acestei modificări, este necesară modificarea PS 2023-2027, pentru punerea în acord cu noile prevederi naționale și acordarea posibilității fermierilor care se încadrează în noua prevedere să depună cereri de plată.
În acest sens, a fost actualizată definiția activității agricole, în sensul menționării faptului că este inclusă și categoria „paludiculturii în scop furajer”.
De asemenea, ca urmare a acestei modificări, este necesară completarea definiției privind hectarul eligibil, prin introducerea și a categoriei altor entități de drept public care pot pune la dispoziția fermierului noile categorii de pajiști permanente, introduse prin ultimul amendament al legislației naționale.
Modificarea este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024”, se arată în PNS.
Cum e definită acum, în urma noilor modificări, activitatea agricolă/producția:
„Activitatea agricolă” este prevăzută astfel încât să permită contribuția la furnizarea de bunuri private și publice prin intermediul unuia dintre următoarele procese sau al ambelor:
a) producția de produse agricole, care include acțiuni precum creșterea animalelor sau cultivarea de produse agricole, inclusiv prin paludicultură în scop furajer, recoltarea, cosirea, reproducția animalelor etc.
Modificările PNS aduc o premieră în agricultura românească: fermierii au acces la plățile directe pentru „paludicultură în scop furajer” începând cu anul 2024.