“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Cu oaspeți niponi, despre provocări și oportunități

Împreună cu colegii din Federaţia Naţională PRO AGRO, conducerea organizației LAPAR, respectiv domnul președinte Nicu VASILE și doamna Liliana Piron, Director Executiv, au fost gazdele unei delegații din 🇯🇵Japonia din care au făcut parte directorul adjunct al departamentului pentru securitate alimentară al Ministerului Agriculturii de la Tokyo, precum și 2 reprezentanți ai firmei de consultanță Mizuko.

Am împărtășit delegației nipone detalii despre provocările cu care fermierii din Europa, implicit din România, se confrunta. Despre cum pandemia COVID 19 a creat un blocaj în lanțul de aprovizionare și a dus la creșterea prețurilor la inputuri, cumulat cu o creștere a costurilor de producție pe fondul impactului războiului din Ucraina.

🍃Le-am vorbit despre condiționalitățile din PAC și ambițiile Green Deal, subiectul fiind apreciat cu atât mai mult cu cât reprezentanta Mizuko realizează o analiză a situației fermierilor francezi în lumina cerințelor de agromediu și clima.

Am dezbătut despre impactul războiului din Ucraina și despre blocajul provocat de culoarul de solidaritate precum și de nemulțumirile fermierilor din România, care se simt vulnerabili în fața concurenței neloiale generată de importurile de cereale și produse agricole din Ucraina și Moldova.

Ne-am bucurat să împărtășim detalii tehnice despre proprietătile calitative ale solului din România, despre rezerva de semințe de buruieli și despre condițiile pedoclimatice care ne difereanțiază de colegii din alte state membre, inclusiv cantitatea redusă de produse fitosanitare folosite, comparativ cu media europeană

Partajează articolul: