Agriculture Summit 2023

În cadrul conferinţei “Agriculture Summit” (organizate pe 30 octombrie 2023 de către ZF și partenerii săi) s-a discutat despre cum poate România să-şi crească valoarea adăugată în sectorul de agribusiness, în condiţiile în care astăzi este un exportator de materii prime şi un importator de produse procesate. O întrebare grea, în condițiile în care deficitul comercial al României în sectorul agroalimentar (cu excepţia cerea­lelor) este aproape de 5 miliarde de euro, iar tendinţa este de creştere în condiţiile în care ţara noastră ar trebui să fie printre principalii furnizori de produse alimentare pe piaţa europeană (şi nu numai!) dacă ar valorifica la potenţial maxim suprafaţa de teren agricol care o plasează între cam­pioanele Europei şi care o ajută să fie pe primele locuri la producţia de cereale de exemplu.

Photo Credit: ZF

Potrivit președintelui LAPAR, Nicu Vasile, prezent la lucrările summitului, “România deţine 237.000 km pătraţi. Olanda deţine 43.000 km pătraţi, iar 33% din suprafaţa agricolă e luată din ape – asta în­seam­nă muncă. În total, fondurile europene care au venit în România din 2007 până azi depăşesc 90 mld. euro, iar contribuţia noas­tră e de peste 30 mld. euro“. Mai mult, domnia sa a subliniat faptul că în prezent “Agrobusinessul românesc este dependent de problemele macroecono­mice şi de faptul că nu există o strategie pe termen lung”.

Nicu Vasile, președintele LAPAR/Credit Photo: ZF

Am discutat la Ministerul Agri­­culturii despre acest PNS – Plan Naţional Strategic. Însă nu putem face un program de dezvoltare pe termen scurt dacă nu avem un program de dezvoltare pe termen lung. Prin­cipalul lucru pe care trebuie să îl menţionez este această abatere a politicilor statale care trebuie să fie politici economice“ a conchis președintele LAPAR, Nicu Vasile.

Sursa: zf.ro

Partajează articolul:

Din aceeași categorie