“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Solicitările fermierilor români transmise de Alianță Comisarului European pentru Agricultură

Reprezentanții LAPAR și ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) se vor afla față în față cu Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură, cu ocazia vizitei de lucru pe care acesta o va întreprinde la București în perioada 13-14 mai 2024.

Comisarul European pentru Agricultură Janusz Wojciechowski. Credit Photo: Belga / ddp USA / Profimedia

Pentru a asigura un climat eficient și constructiv al acestei întâlniri, reprezentanții celor două organizații au înaintat deja către cabinetul Comisarului Wojciechowski, MADR, Guvern și Președinție, precum și către șefa Comisiei UE, un document de poziție în care sunt menționate o serie de subiecte importante pentru agricultura românească, respectiv o serie de probleme pentru care trebuie găsite cu prioritate cele mai potrivite soluții, care să țină cont de nemulțumirile fermierilor români și de realitățile din teren. Documentul pregătit de Alianță și care se află pe agenda discuțiilor cu șeful Comisiei pentru Agricultură, poate fi accesat integral AICI.

Reprezentanții LAPAR și AAC sunt de părere că este extrem de important să fie reanalizate acele prevederi care nu (mai) corespund realităților din ferme, schimbărilor climatice, specificului agricol al fiecărui stat membru și adoptarea unor flexibilități în ceea ce privește obligațiile de mediu și climă impuse de noua Politică Agricolă Comună. Realitățile din teren arată clar că fermierii din toată Uniunea Europeană au nevoie de simplificarea PAC și condiționalitățile pliate pe specificitățile fiecărei țări.

De asemenea, reprezentanții fermierilor nu renunță la numeroasele demersuri făcute către autoritățile competente privind utilizarea neonicotinoidelor.

Aceștia vor cere Comisarului European Wojciechowski modificarea Regulamentelor europene 783, 784 și 785/ 2018, care să fie completate cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul sămânță pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în regiunile în care de la natură înregistrăm depășiri ale Pragului Economic de Dăunare (PED) ale dăunătorilor de sol. Excepția poate fi limitată la o perioadă de 10 ani, după modelul glifosat, timp în care industria poate găsi un înlocuitor.

Este esențial ca fermierii din România să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam) care nu au încă înlocuitori cu aceeași eficacitate și eficiență economică. Documentul care a stat la baza acțiunilor întreprinse de LAPAR și AAC privind reglementările europene pentru neocotinoide (și care fost înaintat autorităților naționale și europene) poate fi consultat integral AICI.

(Versiunea în limba engleza o puteți descarca de AICI.)

În cadrul documentului de poziție înaintat Comisarului Wojciechowski nu sunt doar doleanțele producătorilor agricoli din România, ci și cercetările derulate în ultimii ani. Tot aici se găsesc rezultatele acestor studii și argumentele LAPAR & Alianței pentru Agricultură și Cooperare privind acordarea derogării în cazul României pe o perioadă de 10 ani pentru aplicarea acestor substanțe la tratamentul semințelor pentru culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță.


Ca abordare generală, reprezentanții mediului asociativ din agricultură consideră că fermierii au nevoie de furnizarea de soluții alternative eficiente înainte de interzicerea substanțelor autorizate care asigură controlul bolilor și dăunătorilor, fără a afecta economia și prețurile agricole. Ecosistemele agricole au nevoie de protecție fito-sanitară, iar pesticidele au același rol ca și medicamentele la oameni.

Conducerea celor două organizații își exprimă deschiderea și speranța pentru un dialog constructiv cu Comisarul European Wojciechowski și pentru identificarea celor mai eficiente și rapide soluții, deoarece fermierii români au trecut deja prin mai multe crize succesive generate de secetă și războiul din proximitatea României.

Partajează articolul: