“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Mediul asociativ strânge rândurile pentru fermierii români

Prin intermediul unei Scrisori Deschise adresate Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA), membrii Asociației pentru Agricultură și Cooperare își manifestă îngrijorarea privind situația capacităților de depozitare a noii recolte (multe dintre depozitele traderilor din domeniu fiind pline cu produse din Ucraina) dar și deschiderea spre a găsi împreună soluții viabile, care să vină în ajutorul fermierilor români.

Fermierii din România se confruntă cu probleme mari de stocare a cerealelor și oleaginoaselor. Majoritatea fermierilor care au spații de depozitare proprii nu pot valorifica recolta veche din cauza situației din piață determinată de războiul din Ucraina, iar recolta nouă nu poate fi depozitată din cauza spațiului ocupat de recolta veche” se arată în documentul adresat ARCPA.

În același timp, Alianța pentru Agricultură și Cooperare amintește că sunt însă foarte mulți fermieri care depind de facilitățile de depozitare puse la dispoziție de traderi. „Avem informații de la membrii organizațiilor noastre că spațiile de depozitare ale traderilor, în special din sudul României sunt ocupate în cea mai mare parte de cerealele și oleaginoase provenite din Ucraina ca import ascuns via Republica Moldova și tranzit, iar fermierilor din țara noastră li se oferă posibilități de stocare limitate sau li se refuză pe motiv că au achiziționat cantitățile de care au nevoie din Ucraina.” De aceea, membrii AAC cer prin această Scrisoare deschisă ca „fermieri români să fie tratați cel puțin pe picior de egalitate cu cei din Ucraina și să nu fie constrânși, forțați să-și diminueze considerabil șansele de a continua activitatea de producție agricolă din cauza multiplelor crize și efecte care au determinat ca majoritatea dintre ei să nu fie rentabili în acest an când prețurile la inputuri au fost foarte mari, producțiile sunt sub media ultimilor 5 ani și prețurile de achiziție sunt foarte mici, comparabil cu nivelul avut înainte de pandemia COVID19”.

Scrisoarea deschisă înaintată conducerii Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole poate fi citită integral AICI.

Vasile Varvaroi, președinte al ARCPA

Demersul organizațiilor din cadrul Alianței se pare că a fost recepționat, ARCPA – prin vocea președintelui Vasile Varvaroi, declarându-se deschiși la dialog pentru rezolvarea problemelor aduse în discuție prin intermediul documentului menționat.

Partajează articolul: