Adoptarea noilor tehnici genomice (NGT) în agricultură au stârnit, în ultima perioadă, dezbateri intense, la nivel european și național, atât în mediul asociativ al fermierilor cât și în zona politică. Alianța pentru Agricultură și Cooperare așteaptă, cu interes, decizia Consiliului AGRIFISH, din 11 decembrie 2023, de la Bruxelles, legată de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT (new genomic techniques).
Constatăm, cu îngrijorare, că în spațiul public, autohton sau comunitar, se vehiculează o serie de informații inexacte despre cum se raportează mediul asociativ agricol național pe acest subiect dar și despre poziția României, în rândul celorlalte state-membre. De aceea considerăm necesar a face o serie de precizări.
Miniștrii agriculturii din statele membre ale UE au avut, în mai multe runde de discuții din perioada mai 2021 – decembrie 2023, un schimb activ de opinii cu privire la propunerea legislativă a Comisiei referitoare la regulamentul privind plantele obținute prin anumite tehnici genomice noi, ca parte a pachetului său privind alimentele și biodiversitatea.
Încă de la început, miniștrii de profil din UE au salutat propunerea de actualizare a legislației privind NGT, propunere care ulterior a fost evaluată de statele membre în contextul necesității de a asigura un sistem agroalimentar durabil și rezilient. În acest context menționăm că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reprezentat interesele fermierilor în Consiliul AGRIFISH, în dosarul NGT. România susține noile tehnici genomice, nu a existat niciodată opțiunea să se opună, doar că există o serie de chestiuni ce trebuie clarificate și o serie de condiții ce trebuie să fie îndeplinite.
Noile tehnici genomice vor permite, grație științei, accelerarea evoluției care ar surveni în natură, în mod normal, după o perioadă mai lungă de timp. Aceste tehnici creează numeroase oportunități de a produce alimente într-un mod mai durabil, făcând posibile culturi care necesită mai puțină apă, mai puține îngrășăminte sau mai puține produse fitosanitare. De aceea, AAC consideră că, odată clarificate anumite obiecții, România poate susține o nouă formă de regulament a Comisiei Europene pe această temă.
Mai multe detalii despre punctul de vedere al Alianței pentru Agricultură și Cooperare puteți afla din Comunicatul dat publicității de organizațiile membre ale AAC și pe care îl puteți citi integral AICI.
UPDATE/11.12.23:
Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice (NGT) nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.
„România nu susține propunerea de Regulament in forma actuala. România solicită separarea completa a producției ecologice si a celei convenționale fata de NGT1. Pentru Romania nu sunt negociabile următoarele aspecte:
Separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1.
Trasabilitatea si etichetarea acestora pana la capătul lanțului alimentar
Analizele de risc ale fiecărei plante NGT in raport cu sănătatea umana, animala si de mediu, garantarea sănătății fiind pe primul loc.
Asigurarea acceptării echivalării NGT1 de către tarile terțe, vechi partenere de export ale României: Turcia, Orientul Mijlociu, Nordul Africii”, aceasta a fost poziția ministrului Agriculturii, Florin BARBU, in Consiliul de miniștri – AgriFish, de astăzi, 11.12. 2023.