Singura lege care reglementeaza vanzarile de terenuri in Romania a ajuns si ea sa fie evitata prin diverse modalitati, una dintre ele fiind utilizarea donatiilor, a declarat recent Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
„Vanzarea terenurilor este o mare problema pentru Romania. Va spun sincer ca ne fuge pamantul de sub picioare. Ne trebuie o lege care sa creeze conditii favorabile de cumparare a terenurilor de catre cetatenii romani in primul rand. Legea 17/2014 a ajuns si ea sa fie ocolita. Sunt tranzactii cu suprafete de teren de zeci, sute de hectare, care au ajuns sa se faca prin donatii, pentru a se ocoli procedurile. Sunt cel putin 2 milioane de hectare de teren agricol care se afla in proprietatea firmelor sau persoanelor straine”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor.
De asemenea, Laurentiu Baciu a mai atras atentia ca in prezent nicio autoritatea nu detine date concrete si exacte cu privire la suprafata totala agricola din Romania. „Daca ma adresez la 10 institutii, voi primi 10 raspunsuri diferite”, a mai spus presedintele LAPAR.
Un alt subiect abordat de presedintele LAPAR, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, a fost si proiectul de lege care obliga supermarketurile sa vanda produse alimentare romanesti in proportie de cel putin 51%.
„50% e putin, toata marfa ar trebui sa provina din Romania si sa aducem din afara doar ce nu gasim pe piata din Romania”, a afirmat Baciu.
Mai mult decat atat, presedintele LAPAR este de parere ca informatiile potrivit carora carnea adusa din import ar fi mai ieftina decat cea romaneasca nu sunt adevarate.
„Nu este posibil sa nu poti vinde porcul tau, pe motiv ca vine mai ieftin din import. Acest lucru este o minciuna, inseamna ca nu este de calitate si imi asum aceasta afirmatie. Preturile s-au uniformizat, exista burse. Nu poti spune ca aduci mai ieftin porcul din afara, cand tu ai porcul in spate. Spre exemplu, intr-un raport din februarie al Comisiei Europene, se arata ca carnea carcasa vita are un pret de 3,8 euro, iar la galantare in Romania este 3 euro si aceeasi carne este 8-10 euro la Bruxelles. Nu cumva carnea adusa in Romania era o carne pe care ar fi trebuit sa o arunce si a venit un baiat destept din Romania sa spuna ca o da el?”, a mai declarat Laurentiu Baciu.
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a organizat miercuri Conferinta Nationala a Agricultorilor, la eveniment fiind prezenti ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, seful APIA, Florin Faur, precum si presedintele Comisie pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru.