“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

LAPAR solicită consultarea fermierilor privind Legea pentru refacerea naturii

Comunicat de presă

LAPAR salută decizia de respingere, în forma actuală, a Regulamentului pentru refacerea naturii

Comisia pentru Mediu din Parlamentul European a respins marți, 27 iunie a.c., Legea privind refacerea naturii. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR  susține protejarea naturii prin mecanisme eficiente care necesita și o finanțare pe măsura ambițiilor. LAPAR consideră că acest regulament reprezintă o mare provocare, dar și o povară semnificativă pentru fermierii români.

LAPAR  cere ca măsurile de restaurare necesare pentru toate tipurile de habitate să fie luate în funcție de circumstanțele naționale. România este una dintre cele mai bogate state UE în ceea ce privește biodiversitatea, ceea ce presupune și o responsabilitate pe măsură. LAPAR susține grija pentru natură dar cu măsuri fundamentate din punct de vedere științific pe care fermierii trebuie să le înțeleagă și să le respecte. De asemenea, LAPAR cere evaluarea economică și consecințele pe care măsurile care urmează să fie luate le au asupra economiei.

Ca organizație de fermieri, LAPAR dorește o comunicare instituțională mai strânsă pe acest subiect pentru a putea fi participant activ la găsirea celor mai bune măsuri care să protejeze natura dar care să ne ajute și să menținem viabilitatea economică a fermelor.

Reamintim că războiul din Ucraina a devoalat o verigă slabă a lanțului de decizii pe care oficialitățile europene le-au luat: în timp ce fermierii statelor membre pierd, respectând normele stricte ale politicilor europene, producătorii din țările terțe câștigă, nerespectând aceste norme.

LAPAR  este de acord cu existența unui regulament pentru refacerea naturii dar, cere totodată, ca acesta să nu vină cu absurdități cum ar fi eco-condiționalitățile din PNS. Însă organizația atrage atenția autorităților că, în forma actuală, legea va pune o presiune ”excesivă” asupra fermierilor și comunităților rurale, presiune care va duce la o producție mai mică de alimente.

La întâlnirile pe care membrii Alianței pentru Agricultură și Cooperare le-au avut cu reprezentanții Ministerului Mediului, Tánczos Barna a promis că nu se va pune problema unor condiționalități suplimentare față de ceea ce există în prezent în PNS și că suprafețele agricole care vor fi scoase din circuit (nu mai devreme de 6 ani) vor fi folosite exclusiv pentru perdelele forestiere și elemente de peisaj, dar pe soluri degradate.

Despre Legea privind refacerea naturii

Comisia Europeană a propus anul trecut un act legislativ care vizează în mod explicit refacerea naturii Europei, în vederea readucerii în stare bună a 80 % din habitatele europene care se află într-o stare precară și în vederea readucerii naturii în toate ecosistemele, de la păduri și terenuri agricole la ecosisteme marine, de apă dulce și urbane.

Conform acestei propuneri de act legislativ, fiecare stat membru va trebui să aibă  obiective ”obligatorii din punct de vedere juridic” pentru refacerea naturii în diferite ecosisteme.

Partajează articolul: