Piața Presei și Club Antreprenor a organizat joi, 14 decembrie 2023, cea de-a III-a ediție a conferinței cu tema „Cu cine modernizăm și reindustrializăm România?”. Evenimentul a avut loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București.
În calitate de partener de cursă lungă al evenimentului, organizația LAPAR apreciază utilitatea unui astfel de demers, menit să ridice probleme, dar să aducă și opinii constructive și soluții la problemele depistate.
Președintele #LAPAR, Nicu Vasile, a fost prezent la evenimentul “Cu cine modernizăm și reindustrializăm România “, a arătat care vor fi cele mai mari investiții planificate de firmele românești și multinaționale, de primării, consilii județene și Executiv, în următorii ani, ce fonduri europene sunt la dispoziție, care sunt prioritățile și nevoile companiilor, cum colaborează instituțiile de învățământ cu mediul de afaceri pentru a pregăti viitorii specialiști și ce trebuie făcut pentru o accelerare a modernizării țării noastre.
Redăm în continuare Alocuțiunea rostită de către președintele LAPAR, dl. Nicu Vasile:
“Am venit astăzi în fața dumneavoastră cu e serie de concluzii. În afara acelor întrebări, privind dezvoltarea unui mediu economic stabil, dezvoltarea unui strategii pe termen lung cu parametri și randamente politice economice, nu populism, dezvoltarea regiunilor defavorizate și diminuarea inegalităților la nivel național, dar și european, crearea de noi oportunități privind locurile de muncă pentru tineri susținerea educației corelată cu necesarul de forță de muncă pe sectoare de activitate și motivarea tinerilor pentru parteneriate pe cercetare-dezvoltare și dezvoltarea industriei prin digitalizare, iată care, consider eu, că sunt prioritățile ce ar trebui să se afle pe masa guvernanților noștri! Într-adevăr, în PNRR, noi avem 21% fonduri pentru digitalizare. Digitalizare e un mare atuu. Nimeni nu contesta asta. Dar trebuie să dezvoltăm un management la nivel național, prin Ministerul Muncii și Ministerul Educației privind formarea și încadrarea absolvenților în câmpul muncii, conform pregătiri profesionale dobândite. România are nevoie de industrie producătoare de produse finite, avem piața de desfacere, însă cumpărăm produse din import, la prețuri care n-au nicio logică economică. Vedeți prețul combustibililor, vedeți prețul materiei prime. Aici mă refeream la petrol, prețurile îngrășămintelor. Am avut 11 fabrici de îngrășământ, asiguram în 1987 1,5 milioane t de îngrășământ, agriculturii și mai exportam 1.000.000t. Atunci, fermierul român cumpăra un kilogram de îngrășământ substanță activă cu 0,4 dolari. Rețineți. Iar acum prețul a ajuns la 15 dolari pe kilogram substanță activă în proporție de 100% deci e clar că acele fonduri de care tot discutăm pentru agricultură nu acoperă nici măcar diferența de motorină.”