LAPAR împreună cu partenerii din cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare cer ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să aibă în vedere o reuniune consultativa cu mediul asociativ din domeniul agricol privind măsurile și politicile de finanțare ale fermierilor și Cooperativelor.

“Pentru a crea premisele continuării în bune condiții a activității sectorului agricol din țara noastră, adresăm solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza o întâlnire cu organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare – PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și Asociația Forța Fermierilor, în vederea consultării prevederilor care vor fi cuprinse în draftul de OUG privind finanțarea fermierilor și cooperativelor. Acest OUG vizează măsuri de sprijin pentru fermieri, pentru finanțarea activităților agricole și, în acest sens, dorim să vă prezentăm propunerile și argumentele noastre înainte de publicarea în consultare publică pe site-ul MADR pentru minimum 10 zile” se arată în adresa către Ministerul Agriculturii
Potrivit aceluiași document: “Ca urmare a consultărilor interne a fermierilor și cooperativelor agricole membre ale organizațiilor Alianței pentru Agricultură și Cooperare, considerăm că este nevoie să fie continuate programele de garantare și creditare IMM INVEST și RURAL INVEST. Astfel, avem în vedere să abordăm în cadrul întâlnirii atât programele de finanțare, cât și cele de refinanțare adresate fermierilor.“

Necesitatea consultării mediului asociativ
Consultarea mediului asociativ din agricultură este esențială pentru dezvoltarea și îmbunătățirea sectorului agricol, se arată în documentul trimis #MADR. Iar aceste organizații reprezintă fermierii și producătorii, având o perspectivă directă și clară asupra provocărilor și oportunităților din domeniu. Necesitatea instituirii unui dialog susținut cu mediul asociativ poate ajuta la identificarea problemelor din agricultură dar și a soluțiilor posibile, se pot dezvolta politici mai eficiente și se poate asigura o gestionare sustenabilă a resurselor naturale. Împărtășind experiențele și cunoștințele lor, mediul asociativ joacă un rol crucial în definirea direcției viitoare a industriei agricole și în promovarea intereselor comune ale fermierilor.
Documentul remis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate fi consultat integral AICI.