Glifosat – între verzi și înverzire

Comisia europeană este așteptată să se pronunțe referitor la reînnoirea aprobării glifosatului.

Reducerea amprentei de carbon prin trecerea la sistemul de lucrări minime ale solului sau sistemul no-till, este imposibilă fără utilizarea glifosatului. Covoarele vegetale, înființate în scopul de captare a CO2 din aer și îmbunătățirea nivelului de fertilitate al solului, nu pot fi distruse în sistemul no-till decât prin utilizarea glifosatului.

În acest sens, LAPAR împreună cu organizațiile membre din Alianța pentru Agricultură și Cooperare s-au adresat autorităților naționale și europarlamentarilor români din Comisiile de specialitate COM AGRI, ENVI și subcomisia SANT, pentru sprijinirea reînnoirii aprobării substanței active glifosat.

Documentul transmis MADR, poate fi consultat aici.

Reamintim că utilizarea glifosatului în Uniunea Europeană a fost prelungită de către Comisia europeană cu încă un an, până la 15 decembrie 2023. Opiniile statelor membre sunt diferite și contradictorii, drept pentru care CE a declarat că va folosi perioada suplimentară de prelungire a utilizării erbicidului menționat pentru a analiza toate informațiile necesare şi a evalua siguranța produsului înainte de a se lua decizia finală dacă glifosatul poate fi utilizat sau nu în Uniunea Europeană. Sau dacă se va accepta o nouă prelungire a perioadei de utilizare.

Partajează articolul:

Din aceeași categorie