“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Fermierii din zonele cerealiere excluși din zonele cu constrângeri naturale !

Dezbaterile din cadrul Planului Național Strategic s-au încheiat vineri, 04.02.2022. Însă, fermierii și organizațiile profesionale lucrează împreună documente de poziție ca răspuns la fișele de intervenții propuse de minister, ținând cont de faptul că timpul de transmitere a opiniilor a fost de 24h!

O astfel de fișă este ANC-ul și de unde rezultă pierderi importante de venit pentru sectorul vegetal deja exclus de la investii în Pilonul II. Mai jos regăsiți harta cu zonele colorate în roz, care au dispărut din noua propunere a MADR.

Astfel, prevederile noului Regulament European nr. 2115 din 2021, la art. 71 alin. 2 și 3 nu exclud aceste zone cu constrângeri naturale semnificative așa cum au fost definite de vechiul Regulament la art. 32 (3) din Reg.(UE) 1305/2013, motiv pentru care nu înțelegem abordarea MADR de a propune reducea nivelul subvenției pe suprafață a fermelor vegetale aflate în zone cu constrângeri naturale semnificative!

În zonele cu constrângeri naturale semnificative intră și zonele cu soluri care au nivel de fertilitate scăzut (a se vedea anexa 3 din Regulamentul 1305/2013), iar prin excluderea fermelor de la plata subvenției pe suprafață sub forma sprijinului pentru constrângerile naturale semnificative, înseamnă că exploatațiile din aceste zone vor pierde aproximativ 30% din valoarea veniturilor pe care fermierul le asteaptă din plătile directe!

Ca și observație, respectivele compensații se bazau pe constrângeri de climă și sol. S-au schimbat constrângerile naturale între timp? Dacă da, avem vreun studiu? Ori dacă ele au rămas, compensații de ce nu se păstrează? În lipsa unui studiu convingător considerăm că orice altă atitudine iese din cadrul unei abordări obiective.

Din acest motiv, LAPAR a transmis MADR acest document de poziție mai ales în contextul în care în spațiul public s-a discutat mereu de convergența subvențiilor și nicidecum de reducerea acestora! Astfel, fermierii sunt descoperiți și foarte greu vor reuși să acopere sumele deja contractate sub formă de credite, cu atât mai puțin nu pot discuta despre investiții viitoare, din păcate!

LAPAR a transmis către MADR acest document de poziție – pledoarie pentru reintroducerea zonelor defavorizate în PNS 2023-2027. Documentul poate fi descărcat aici.

Tot pentru susținerea acestui demers am inițiat și transmis împreună cu colegii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Documentul de poziție comun care poate fi consultat aici.

Partajează articolul: