Fermierii din UE nu mai vor derogări, ci renunțarea la prevederile GAEC 6, 7, 8

Stimați membri,

Referitor la întâlnirea de clarificare pe care Copa Cogeca a organizat-o cu direcția responsabilă din partea Comisiei Europene, dorim să vă comunicăm următoarele:

  1. Luni, 05.02.2024, CE va avea o ședință tehnică cu Statele membre pentru a oferi lămuriri cu privire la propunerea de derogare pentru GAEC 8.
  2. Conform propunerii de Regulament, aceasta opțiune se va aplica retroactiv, de la 01.01.2024, SM va trebui să notifice Comisia în termen de 15 zile. Nu este nevoie de aprobare din partea Comisiei.
  3. Aceasta opțiune este suplimentară celor 3 deja disponibile și rămâne la latitudinea SM dacă o accepta/implementeaza sau nu.
  4. Cei 7% pot fi obținuți din toate cele 3 variante, nefiind obligatoriu terenul lăsat parloaga. ÎNSĂ, cine aplică pentru ecoschema trebuie să respecte cerințele de bază, ceea ce înseamnă că nu este posibilă accesarea fără teren parloaga!
  5. Dacă alegeți să optați exclusiv pentru 7% în cultura secundară, prin aplicarea factorului de conversie, la 100 hectare, veți înființa 23,3 hectare de cultura secundară, fără tratamente fitosanitare. Separat de cerințele pentru ecoschema!!!
  6. Combinarea elementelor din GAEC 8 cu cele din GAEC 7 este posibilă pentru aceiași suprafață! La fel și în cazul suprafețelor care sunt sub Directiva pentru protecția apelor și Directiva Nitrați! Deci, puteți avea o suprafață de cultura succesiva sau fixatoare de azot fără PPP și să o declarați și pentru GAEC 7 și pentru GAEC 8. Totuși, acest aspect nu rezolva cerința privind parloaga, prevăzută de ecoschema!
  7. Modificarea de către SM a ecoschemelor, conform noii opțiuni pentru GAEC 8, este posibilă însă merge pe procedura obișnuită de modificare a PNS și asta înseamnă că nu se poate aplica în 2024, deci irelevanta pentru că în 2025 nu se știe ce opțiuni pentru GAEC 8 vor rămâne.

Regăsiți în documentul atașat mai jos întrebările adresate public și care s-au bucurat de sprijinul colegilor din celelalte state membre.
Concluzia, din punctul nostru de vedere, este că cei mai mulți fermieri din România nu vor putea accesa această derogare.

Lista problemelor înaintate colegilor din Copa Cogeca de către LAPAR și Alianța pentru Agricultură și Cooperare o puteți descărca de AICI.

Partajează articolul:

Din aceeași categorie