Când va face Comisia Europeană schimbările necesare?

Irigațiile – o acută necesitate, nicidecum o facilitate/oportunitate!

Așa cum Alianța pentru Agricultură și Cooperare a precizat în documentul programatic privind PAC post-2027, investițiile în irigații inteligente trebuie considerate o prioritate – seceta pedologica severă și arșița atmosferică sunt un fenomen tot mai prezent atât în România cât și în majoritatea țărilor membre ale UE.

Având exemplul anilor 2015, 2017, 2020 și 2022, când pe milioane de hectare producția fermelor românești a fost aproape de zero, este esențial să luăm toate măsurile necesare pentru a nu permite ca aceste rezultate îngrijorătoare să se repete. Mai ales că seceta severă este parte certa și în peisajul din prima parte a acestui an.

Până când Comisia Europeană se va concentra și asupra acestui aspect, considerăm necesar să reamintim că este prioritară o actualizare a datelor deținute de Bruxelles, o sincronizare între cifre și realitatea de pe teren, precum și demersuri active pentru politicile actuale privind acest aspect. Deoarece, chiar dacă țara noastră deține peste 15 milioane de hectare de terenuri agricole, din care 2 milioane au nevoie urgentă de investitii în sisteme secundare de irigații și management sustenabil al apei – fără de care infrastructura principală e inutilă pentru mulți fermieri, Comisia Europeană nu acceptă să acorde finanțări decât pentru o treime din suprafața arabilă viabilă, adică doar puțin peste 3 milioane de hectare (conform datelor deținute de Bruxelles, suprafața arabilă a României însumează 9,4 milioane de hectare, restul terenurilor agricole ~ 5 milioane ha fiind exploatații viticole, livezi, pășuni, acvacultura etc).

Partajează articolul:

Din aceeași categorie