Toate alimentele comercializate în rețelele de retail ar trebui să fie furnizate de producători români, iar din import ar trebui aduse doar acele alimente care nu se produc la noi în ţară, a afirmat, miercuri, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.
Foto credit: www.lapar.ro
Șeful LAPAR a susţinut acest lucru, în condiţiile în care un proiect legislativ depus în martie la Parlament, prin care se doreşte modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prevede că supermarketurile ar putea fi obligate să comercializeze cel puţin 50% produse alimentare româneşti.
„50% e puţin, toată marfa ar trebui să provină din România şi să aducem din afară doar ce nu găsim pe piaţa din România”, a susţinut preşedintele LAPAR, citat de Agerpres (www.agerpres.ro).
Conform spuselor lui Laurențiu Baciu, nu ar fi tocmai reale informaţiile potrivit cărora carnea adusă din import ar fi mai ieftină decât cea autohtonă.
„Nu este posibil să nu poţi vinde porcul tău, pe motiv că vine mai ieftin din import. Acest lucru este o minciună, înseamnă că nu este de calitate şi îmi asum această afirmaţie. Preţurile s-au uniformizat, există burse. (…) Spre exemplu, într-un raport din februarie al Comisiei Europene, se arată că acea carne carcasă vită are un preţ de 3,8 euro, iar la galantare în România este 3 euro şi aceeaşi carne este 8-10 euro la Bruxelles. Nu cumva carnea adusă în România era o carne pe care ar fi trebuit să o arunce şi a venit un băiat deştept din România să spună că o dă el? Ce-a fost în capul parlamentarilor care au trimis legea înapoi? (…) Spre exemplu, în Olanda, nu există altă bere decât cea olandeză”, a mai punctat fermierul băcăuan.
Pl-x 798/2015, redistribuirea justă a valorii adăugate pe întregul lanţ alimentar
Federaţia Națională Pro Agro anunța la începutul lunii mai 2016 că că îşi manifestă îngrijorarea faţă de modul în care plenul Camerei Deputaţilor decidea să se raporteze la această iniţiativă legislativă, prin retrimiterea sa la comisia de specialitate şi considera că aceia care au hotărât astfel, s-au poziţionat total greşit şi trebuie să-şi asume faptul că nu au acţionat în concordanţă cu interesele producătorului român.
„Faptul că textul a fost dezbătut de șase ori în Comisia de Agricultură, alături de toate părtile implicate, pentru Federaţia Națională Pro Agro a reprezentat o garanţie a respectării dreptului la opinie al tuturor”, se preciza în documentul de presă.
Potrivit conducerii Pro Agro, inițiativa legislativă în cauză are un singur mare obiectiv, și anume redistribuirea justă a valorii adăugate pe întregul lanţ alimentar, încercând să corecteze anumite inechităţi între diferitele verigi.
„Trebuie să înţelegem cu toţii că producătorul român nu poate continua să facă toate eforturile pentru a furniza marii reţele de comercializare produse de calitate superioară, fără a fi remunerat în consecinţă, iar consumatorul român nu poate nici el continua să nu cunoască în detaliu ceea ce cumpără. Lanţul alimentar se află, la ora actuală, într-un dezechilibru major cu impact direct asupra «extremelor lui», producătorul şi consumatorul”, au mai spus cei de la Pro Agro.
În plus, mai afirmă ei, această iniţiativă vine să completeze eforturile şi demersurile Ministerului Agriculturii în direcţia constituirii formelor asociative pentru comercializare – grupuri, organizaţii de producători, cooperative agricole. Iniţiativa este, în esenţă, parte a politicii de susţinere a asocierii, mai spun cei din Federaţia Națională Pro Agro.
„Degeaba încercăm noi, organizaţiile reprezentantive, să organizăm filierele de produs, degeaba încercăm să-i determinăm pe agricultori ca numai împreună îşi pot consolida poziţia pe lanţul alimentar, dacă legiuitorul nu vine şi el în întâmpinarea intereselor lor. Sperăm ca cei care au decis retrimiterea iniţiativei înapoi la comisia de specialitate să realizeze importanţa unei astfel de reglementări şi faptul că politica de încurajare a asocierii producătorilor este incompletă în absenţa unor atare prevederi. Federaţia Națională Pro Agro ar dori să cunoască motivele care au stat la baza acestei decizii, acceptă că textul poate fi îmbunătăţit, mizează în continuare pe sprijinul legiuitorului şi rămâne deschisă oricărei iniţiative menite să asigure producătorului agricol român locul pe care îl merită pe lanţul alimentar”, se mai preciza în comunicat.
10 mai 2016 – Pl-x nr.798/2015 înapoi la Comisie pe motiv că a apărut sub formă de inițiativă legislativă și nu de amendamente
În urma primirii raportului favorabil de la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, la data de 3 mai a.c., inițiativa legislativă Pl-x nr.798/2015 de modificare a Legii 321/2009 a fost înscrisă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. În urmă cu trei zile, mai exact pe 10 mai 2016, moment în care ar fi trebuit să se dea votul final, deputatul PSD Pâslaru Florin Costin a cerut retrimiterea proiectului înapoi, la Comisia pentru agricultură, conform Active News.
Potrivit spuselor deputatului, proiectul de lege a fost retrimis la discuții pe motiv „pe procedură”, „având în vedere că pe traseu, mult mai vechi introduse pe traseul legislativ, există alte trei legi (n.r. – proiecte legislative) și că acest proiect de lege a fost înaintea altora care au fost ținute la sertar, mai mult decât atât, s-au luat din acele proiecte de lege care, repet, au fost dinainte, s-au luat 90% din text. Noi am fi dorit să vină ca amendamente, nu ca un nou proiect de lege. Pentru acest lucru, vă trimit… vă propun retrimiterea acestei propuneri legislative la comisie”, afirma Pâslaru, în speach-ul susținut de la tribuna Camerei Deputaților. Voturile pentru întoarcerea la Comisie a proiectului de act normativ pentru o lună de zile au fost 143 pentru, 66 împotrivă, respectiv trei abțineri.
Inițitiva legislativă blocată în Parlament prevedea amenzi de 150.000 de lei, cât și faptul că autoritățile pot închide supermarketul pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de abateri, dacă acestea sunt repetate sau dacă cer producătorilor comisioane și le facturează servicii, adică taxele de raft. Eliminarea acestor taxe e contestată de marile lanțuri de magazine care spun că acestea reprezintă costuri de marketing, de promovare a produselor.
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR organizează miercuri, 18 mai a.c., Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: „S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”.
Evenimentul anual organizat de către LAPAR are loc în aceeași locație ca și ediția precedentă, respectiv Centrul de Conferințe Auditorium Pallady din București.
Conferința Națională a Agricultorilor este programată să se desfășoare între orele 11.00-15.00, cu participarea a peste 1.000 de fermieri din toate județele țării, a înalților oficiali din Parlamentul României – Comisiile pentru Agricultură din Camera Deputaților și Senat, precum și membri ai Guvernului și Corpului Diplomatic.
„Am adresat invitația de a fi alături de noi, Excelenței Sale Domnul Klaus Iohannis, Președintele României, precum și Domnului Dacian Cioloș, Premierul României. Îl așteptăm la eveniment și pe Domnul Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și alți înalți oficiali din MADR. Totodată, ne bucurăm de participarea colegilor fermieri din Uniunea Europeană, reprezentanți ai ELO (European Landowners Organisation), dar și ai altor lideri din sectorul agricol național cu care LAPAR colaborează de foarte mulți ani pentru reprezentarea intereselor și soluționarea problemele tuturor producătorilor agricoli din România”, preciza înainte de eveniment, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.