“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Agricultura din România, lipsă acută de forță de muncă: „Tinerii nu se mai întorc din străinătate”

Sectorul agricol din România se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă, iar fermierii trebuie să facă eforturi pentru a deveni atractivi şi eficienţi. Tinerii plecați la muncă în străinătate nu se mai întorc să lucreze în agricultură. „Cei care au plecat din ţară rămân acolo. Sunt foarte puţine excepţii de tineri care se întorc”, a spus Florin Constantin, președinte Agxecutive, la evenimentul ZF Agriculture Summit 2022.

Datele arată că România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură. Poate și pentru că rata emigrării în rândul tinerilor este încă una foarte ridicată.

„Nu cred că putem atrage tinerii ro­mâni înapoi în ţară. Cei care au plecat din ţară rămân acolo. Sunt foarte puţine excep­ţii de tineri care se întorc. Eu m-am întors în ţară pentru că o multinaţională mi-a oferit un job aici. Trăind zece ani în Franţa, am rămas cu mentalitatea de acolo. Românii care au lu­crat deja o anumită perioadă sau au absolvit acolo cred că nu se vor întoarce niciodată, doar în vacanţă şi tot mai rar”, a spus Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de specialişti în agrobusiness Agxecutive.

Exodul în alte ţări este un fenomen care nu ar trebui să îi sperie pe fermieri, ci să-i determine să devină atractivi şi eficienţi, a fost însă de părere Marius Ogrezeanu, fondator al firmei de recrutare de personal în agricultură Agri Business Job.

„Tinerii din noile generaţii nu s-au năs­cut în România, ci s-au născut în Europa. Trebuie să îi lăsăm să meargă în alte ţări, să înveţe, să descopere, dar să-i aducem înapoi acasă cu ce au descoperit şi atunci o să-i a­vem cu mintea deschisă. În general, lu­mea spune că este o criză a forţei de muncă. Însă, sunt şi fermieri care nu se plâng de acest lucru. Important este ce fac acei fer­mieri pentru a deveni atractivi şi eficienţi”, a concluzionat Marius Ogrezeanu.

Nicu Vasile, preşedintele LAPAR a declarat conform Agri Media că pentru rezolvarea crizei forţei de muncă din agricultură statul trebuie să-şi schimbe optica şi modul de acţiune în domeniul ajutoarelor sociale: „Sistemul ajutoarelor sociale, promovat cu generozitate, ne-a adus în situaţia să nu mai găsim pe cine să angajăm. În acest fel, criza forţei de muncă din România se simte acut şi în agricultură. Spre deosebire de alte sectoare ale economiei, forţa de muncă din agricultură are un nivel ridicat de îmbătrânire şi un nivel redus de pregătire profesională.”

Articolul poate fi consultat aici.

Partajează articolul: