“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

AAC: „Revizuirea legislației UE privind neonicotinoidele rămâne prioritară”

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) își va concentra eforturile, în continuare, pe un subiect extrem de important pentru agricultura noastră și politicile agricole comune dinUE: legislația și reglementările impuse în privința utilizării neonicotinoidelor. Conducerea AAC va discuta cu Comisarul European pentru Agricultură despre necesitatea unei reevaluări a politicilor agricole comune la nivelul Uniunii Europene și despre regândirea reglementărilor privind utilizarea neonicotinoidelor.

După consultările cu specialiști din domeniu, reprezentanții AAC au ajuns la concluzia că utilizarea neonicotinoidelor de către fermierii români reprezintă cea mai fezabilă opțiune în acest moment. Contrar percepțiilor inițiale, care presupuneau anumite pericole asociate cu aceste substanțe, studiile recente au infirmat o parte din aceste presupuneri. Am mai scris de asta AICI.

Fermierii români înțeleg că este esențial să ne adaptăm la noile descoperiri științifice și să luăm decizii informate pentru a asigura o agricultură sustenabilă și eficientă. Dar reglementările actuale sunt excesive și ar trebui revizuite pentru a reflecta aceste evoluții și pentru a permite fermierilor români să utilizeze resursele disponibile în mod responsabil și eficient.

În contextul actual, este crucial să avem politici agricole care să sprijine inovația, durabilitatea, protejarea mediului înconjurător, dar și competitivitatea sectorului agricol românesc. Alianța pentru Agricultură și Cooperare, împreună cu partenerii săi din COPA COGECA, a realizat mai multe demersuri în ultimii ani pentru a atrage atenția instituțiilor naționale și europene, a dezbate cu argumente și a oferi soluții la reglementarea excesivă a utilizării neonicotinoidelor. Documentul de poziție remis autorităților competente din România și de la Bruxelles poate fi consultat integral AICI .

Conducerea AAC îndeamnă autoritățile naționale și europene la dialog și la o pragmatică reevaluare, să fie ascultate argumentele specialiștilor și să se acționeze unitar în interesul comun al agriculturii românești și al fermierilor români.

Partajează articolul: